Моє фото
Юрій Петрович Ґудзь (1.VII.1956 – 20.II.2002) – поет, прозаїк, драматург, есеїст, публіцист, художник, філософ. Народився в с. Немильня Новоград-Волинського району на Житомирщині, помер у повних сорок п’ять років за трагічних і нез’ясованих обставин у Житомирі. Літературні псевдоніми Юрій Тетянич, Хома Брут, Хома (Іван) Брус. Член НСПУ (Житомир, 1991) та АУП (Київ). Багато подорожував, вів аскетичний спосіб життя, сповідував філософію летризму, макото, ісихазму. Засновник «Української Реконкісти». Автор поетичних книжок «Postscriptum до мовчання» (Торонто: Бескид, 1990), «Маленький концерт для самотнього хронопа» (Київ: Молодь, 1991), «Боротьба з хворим янголом» (Київ: Голос громадянина, 1997), романів «Не-Ми» та «Ісихія» (Кур’єр Кривбасу, 1998. – N6, 7, 2000. – N8,12; 2001. – N6.), книг прози «Замовляння невидимих крил» (Тернопіль: Джура, 2001), «Барикади на Хресті» (Тернопіль: Джура, 2009), «Набережна під скелями» (Житомир: Рута, 2012), «Barykady na Krzyżu» (Lublin, Warsztaty Kultury w Lublinie, 2014). Про автора: Невимовне. Життя і творчість Юрка Ґудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи (Житомир: Братство Юрка Ґудзя, 2012).

вівторок, 17 серпня 2010 р.

Аліна Дембіцька. «Липневий янгол»



Аліна ДЕМБІЦЬКА

«Липневий янгол»

Під такою назвою у Новоград-Волинському рай¬оні відбулися літературні читання, приурочені пам'яті українського поета Юрія Ґудзя. Якби не трагічна смерть у лютому 2002 року, то 1 липня наш земляк — відомий поет і прозаїк, історик, журналіст, філо¬соф і художник відзначив би своє 54-річчя.

Організувало читання Міжнародне поетичне брат¬ство Юрка Ґудзя, а участь у них взяли шанувальники творчості поета, науковці й письменники з Житомира, Новограда-Волинського, Києва, Рівного. Учасники свята відвідали рідне село Юрія — Немильню, будинок, у якому він мешкав, місце¬ву школу, в якій навчався, а згодом і працював поет. Отець Костянтин на кладо¬вищі відправив поминальну службу.
У Новоград-Волинській районній бібліотеці імені Лесі Українки учасники свя¬та поділилися спогадами про письменника, зачитува¬ли його твори, висловлювали пропозиції про те, що можна зробити у майбутньо¬му для вшанування його па¬м'яті.
Марія Рудак, голова Міжна¬родного поетичного братства Юрка Ґудзя, запропонувала реконструювати садибу, де проживав поет, бо на сьо¬годні вона перебуває в за¬недбаному стані, і створити там літературно-меморіаль¬ний музей, а Немильнянській школі, якій 1 вересня 2010 року виповниться 125 років, присвоїти ім'я поета.
Ніла Зборовська, відомий український літературозна¬вець, автор передмови до книги письменника «Барикади на Хресті», запропонува¬ла видозмінювати формати зустрічей і наступного року провести літературні читан¬ня в Карпатах.
Михайло Пасічник, голова обласної організації Націо¬нальної спілки письменників України, сповістив, що неза¬баром світ побачить нова книга — «Письменники Жи¬томирщини», в якій зазнача¬тиметься й ім'я Юрія Ґудзя.
Слово про поета виголо¬сили Олег Левченко — ав¬тор сайту, присвяченого творчості Юрка Ґудзя, Ана¬толій Шевчук — мистецт¬вознавець, який подарував бібліотеці маловідомі статті письменника, а також літе¬ратори Світлана Штатська, Анатолій Сірик та інші. Му¬зичні композиції у виконанні бардів Лариси Бойко та Ко¬стянтина Гая прикрасили читання.

Аліна ДЕМБІЦЬКА, студентка Житомирського державного університету імені Івана Франка.
Фото Олексія КАВУНА.

Дембіцька А. «Липневий янгол» // Житомирщина, 20 липня 2010. – С.7

Немає коментарів:

Дописати коментар