Моє фото
Юрій Петрович Ґудзь (1.VII.1956 – 20.II.2002) – поет, прозаїк, драматург, есеїст, публіцист, художник, філософ. Народився в с. Немильня Новоград-Волинського району на Житомирщині, помер у повних сорок п’ять років за трагічних і нез’ясованих обставин у Житомирі. Літературні псевдоніми Юрій Тетянич, Хома Брут, Хома (Іван) Брус. Член НСПУ (Житомир, 1991) та АУП (Київ). Багато подорожував, вів аскетичний спосіб життя, сповідував філософію летризму, макото, ісихазму. Засновник «Української Реконкісти». Автор поетичних книжок «Postscriptum до мовчання» (Торонто: Бескид, 1990), «Маленький концерт для самотнього хронопа» (Київ: Молодь, 1991), «Боротьба з хворим янголом» (Київ: Голос громадянина, 1997), романів «Не-Ми» та «Ісихія» (Кур’єр Кривбасу, 1998. – N6, 7, 2000. – N8,12; 2001. – N6.), книг прози «Замовляння невидимих крил» (Тернопіль: Джура, 2001), «Барикади на Хресті» (Тернопіль: Джура, 2009), «Набережна під скелями» (Житомир: Рута, 2012), «Barykady na Krzyżu» (Lublin, Warsztaty Kultury w Lublinie, 2014). Про автора: Невимовне. Життя і творчість Юрка Ґудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи (Житомир: Братство Юрка Ґудзя, 2012).

субота, 23 липня 2011 р.

Надія Петрина. До витоків...

ДО ВИТОКІВ…

На Житомирщині під час літературних читань «Липневий янгол» вшанували пам'ять нашого земляка, письменника Юрія Ґудзя, якому б 1 липня виповнилося 55 років.

Лауреат всеукраїнської премії імені Івана Огієнка та двох міжнародних премій Юрій Ґудзь був також серед претендентів на здобуття Національної премії імені Тараса Шевченка у 2002 році. Але, на превеликий жаль, цього року він трагічно загинув. Йому було лише 45 років. Та нащадкам він зали­шив свій багатогранний творчий доро­бок – збірки поезій, прозові твори, публіцистичні статті, художні картини. Його твори «Замовляння невидимих крил» і «Барикади на Хресті» визнані одними з кращих у сучасній ук­раїнській прозі.
Потужним джерелом натхнення письменника було його рідне село Немильня Новоград- Волинського рай­ону, де він народився і знайшов вічний спочинок. Саме тут і зібралися в день його народження творчі побратими Юрія Ґудзя з різних міст України аби вшанувати світлу пам'ять письменни­ка – квітами, спогадами, піснею, му­зикою. У сільському будинку культури відбулися літературні традиційні чи­тання, що мають назву «Липневий ян­гол».
Учасники літературних читань побували у кімнаті-музеї Юрія Ґудзя, відкритій у сільській школі, де він вчив­ся, а згодом, після закінчення Київського педагогічного інституту імені Михайла Драгоманова й певний час працював, як і його мама, вчителем історії. Гідною даниною пам'яті Юрія Ґудзя стане й ілюстрована книга, яка цьогоріч побачить світ в одному з київських видавництв і в якій буде окремо надруковано останній твір письменника – поему «Барикади на Хресті» – оригінальною українською та англійською мовами.

Петрина Н. До витоків… // Інтерес. – №24, 6 липня 2011. – С.2


Уточнення: 1) захід відбувся не в «сільському будинку культури», а в сільській школі; 2) Київський педагогічний інститут на той час носив ім’я не «Михайла Драгоманова», а Максима Горького.

Немає коментарів:

Дописати коментар