Моє фото
Юрій Петрович Ґудзь (1.VII.1956 – 20.II.2002) – поет, прозаїк, драматург, есеїст, публіцист, художник, філософ. Народився в с. Немильня Новоград-Волинського району на Житомирщині, помер у повних сорок п’ять років за трагічних і нез’ясованих обставин у Житомирі. Літературні псевдоніми Юрій Тетянич, Хома Брут, Хома (Іван) Брус. Член НСПУ (Житомир, 1991) та АУП (Київ). Багато подорожував, вів аскетичний спосіб життя, сповідував філософію летризму, макото, ісихазму. Засновник «Української Реконкісти». Автор поетичних книжок «Postscriptum до мовчання» (Торонто: Бескид, 1990), «Маленький концерт для самотнього хронопа» (Київ: Молодь, 1991), «Боротьба з хворим янголом» (Київ: Голос громадянина, 1997), романів «Не-Ми» та «Ісихія» (Кур’єр Кривбасу, 1998. – N6, 7, 2000. – N8,12; 2001. – N6.), книг прози «Замовляння невидимих крил» (Тернопіль: Джура, 2001), «Барикади на Хресті» (Тернопіль: Джура, 2009), «Набережна під скелями» (Житомир: Рута, 2012), «Barykady na Krzyżu» (Lublin, Warsztaty Kultury w Lublinie, 2014). Про автора: Невимовне. Життя і творчість Юрка Ґудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи (Житомир: Братство Юрка Ґудзя, 2012).

середу, 31 грудня 2014 р.

Презентація книги Юрка Ґудзя "Барикади на Хресті" / "Barykady na Krzyżu"

В актовій залі Житомирської обласної універсальної наукової бібіліотеки ім. Олега Ольжича 28 грудня 2014 р. відбулась презентація двомовного українсько-польського видання "Барикади на Хресті" / "Barykady na Krzyżu" відомого українського письменника Юрка Ґудзя.

У презентації видання взяли участь організатори заходу: Василь Врублевський - директор Житомирської обласної універсальної наукової бібіліотеки ім. Олега Ольжича, Марія Рудак - голова поетичного братства Юрка Ґудзя (представила участникам заходу невідому картину Юрка Ґудзя "В розкошах літнього ранку". Полотно, олія, 1996 р., із дарчим написом: "Уляні від невідомого художника кінця ІІ тисячоліття від Р.Х."), Андрій Савенець - упорядник видання, перекладач з польської, автор післямови до книги (розповів про нелегкий шлях підготовки та появи в світ цього видання), а також учасники заходу: Леся Ґудзь - поетка, викладач української мови та літератури Немилянянської ЗОШ, односельчанка Юрка Ґудзя (розповіла про життєвий шлях письменника), Олег Левченко - поет, режисер, видавець (виступив з моно-виставою за поемою "Барикади на Хресті"), Людмила Покотило - народна співачка (виконала пісню "Україно моя"), Лариса Бойко - виконавиця співаної поезії (виконала польський варіант пісні на слова Юрка Ґудзя "Мене розстріляли..." / "Zostałem zabity...", переклад на польську Ярослави Павлюк), Микола Соболівський - художник (співавтор видання, розповів про складність роботи з підготовкою і виконанням ілюстрацій до книги), на завершення заходу поділились враженнями про видання та дали літературознавчу оцінку прозаїк Григорій Цимбалюк та викладач Житомирського університету ім. Івана Франка Володимир Білобровець. Захід вела поетка та журналіст Марія Хімич.


Присутні мали чудову можливість почути уривок аудіозапису поеми польською мовою у виконанні Ярослава Зоня (повний варіант поеми представлений аудіокнигою, що складає частину книги), а також не лише безпосередньо доторкнутися до вишуканої книги, але й придбати за доступною, як для іноземного видання, ціною.









Леся Ґудзь


Василь Врублевський

Лариса Бойко

Людмила Покотило

Андрій Савенець

Олег Левченко




Олег Левченко читає поему Юрка Ґудзя "Барикади на Хресті"
  
  
Григорій Цимбалюк

Володимир Білобровець


Ярослава Шевчук

Микола Соболівський

Вадим Жалюк

Марія Хімич та Микола Соболівський

Микола Соболівський ставить автограф з присвятою

Андрій Савенець та Лариса Бойко

Андрій Савенець ставить автограф з присвятою

Андрій Савенець та Марія Хімич

Картина Юрка Ґудзя "В розкошах літнього ранку". Полотно, олія, 1996 р.
"Уляні від невідомого художника кінця ІІ тисячоліття від Р.Х."


28 грудня 2014 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар