Моє фото
Юрій Петрович Ґудзь (1.VII.1956 – 20.II.2002) – поет, прозаїк, драматург, есеїст, публіцист, художник, філософ. Народився в с. Немильня Новоград-Волинського району на Житомирщині, помер у повних сорок п’ять років за трагічних і нез’ясованих обставин у Житомирі. Літературні псевдоніми Юрій Тетянич, Хома Брут, Хома (Іван) Брус. Член НСПУ (Житомир, 1991) та АУП (Київ). Багато подорожував, вів аскетичний спосіб життя, сповідував філософію летризму, макото, ісихазму. Засновник «Української Реконкісти». Автор поетичних книжок «Postscriptum до мовчання» (Торонто: Бескид, 1990), «Маленький концерт для самотнього хронопа» (Київ: Молодь, 1991), «Боротьба з хворим янголом» (Київ: Голос громадянина, 1997), романів «Не-Ми» та «Ісихія» (Кур’єр Кривбасу, 1998. – N6, 7, 2000. – N8,12; 2001. – N6.), книг прози «Замовляння невидимих крил» (Тернопіль: Джура, 2001), «Барикади на Хресті» (Тернопіль: Джура, 2009), «Набережна під скелями» (Житомир: Рута, 2012), «Barykady na Krzyżu» (Lublin, Warsztaty Kultury w Lublinie, 2014). Про автора: Невимовне. Життя і творчість Юрка Ґудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи (Житомир: Братство Юрка Ґудзя, 2012).

суботу, 25 квітня 2009 р.

Печальна подія: помер брат Юрка Ґудзя - Анатолій


Рівно тиждень тому - на Великдень - вночі з 18 на 19 квітня помер Анатолій Ґудзь - рідний брат Юрка. Анатолій пройшовши пекло Афгану, став прототипом головного героя оповідння Юрка Ґудзя "Афганець" та роману "Ісихія".

Згадується уривок Юрка з "Афганець" про "Петруху-ключника":
"...Бачиш, як вони не вмирали там, але тєльник на грудях встигали розірвати, - щоб не дістався ні моджахедам, ні їхнім найманим інструкторам... Я не хочу, щоб там, на небі, їм було за нас соромно... Бо десь звідти, час од часу, мені кричить Генка Ольшевський: "Колян, наши души в тельняшках! По голубым полоскам нас узнает Петруха-ключник и отворит для нас врата рая!.." (увесь текст "Афганець": http://maysterni.com/publication.php?id=32302)

"Священник сказав, що люди, які помирають на Великдень - вибрані. Вони покидають землю і приєднується до Царства Божого легко і без перешкод. Доля у Толіка була нелегкою. Болючою. Хай у Царстві Небесному йому буде легко і світло." Сестра Раїса (з листа)

Немає коментарів:

Дописати коментар