Моє фото
Юрій Петрович Ґудзь (1.VII.1956 – 20.II.2002) – поет, прозаїк, драматург, есеїст, публіцист, художник, філософ. Народився в с. Немильня Новоград-Волинського району на Житомирщині, помер у повних сорок п’ять років за трагічних і нез’ясованих обставин у Житомирі. Літературні псевдоніми Юрій Тетянич, Хома Брут, Хома (Іван) Брус. Член НСПУ (Житомир, 1991) та АУП (Київ). Багато подорожував, вів аскетичний спосіб життя, сповідував філософію летризму, макото, ісихазму. Засновник «Української Реконкісти». Автор поетичних книжок «Postscriptum до мовчання» (Торонто: Бескид, 1990), «Маленький концерт для самотнього хронопа» (Київ: Молодь, 1991), «Боротьба з хворим янголом» (Київ: Голос громадянина, 1997), романів «Не-Ми» та «Ісихія» (Кур’єр Кривбасу, 1998. – N6, 7, 2000. – N8,12; 2001. – N6.), книг прози «Замовляння невидимих крил» (Тернопіль: Джура, 2001), «Барикади на Хресті» (Тернопіль: Джура, 2009), «Набережна під скелями» (Житомир: Рута, 2012), «Barykady na Krzyżu» (Lublin, Warsztaty Kultury w Lublinie, 2014). Про автора: Невимовне. Життя і творчість Юрка Ґудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи (Житомир: Братство Юрка Ґудзя, 2012).

середу, 29 липня 2009 р.

Сергій Бовкун. Літературні читання. Газета "Експрес" за 9 липня 2009 р.



Літературні читання
До маленького села Немильня на Житомирщині завітав чисельний "десант" науковців та письменників з Житомира, Києва і Рівного.
Друзі та колеги талановитого поета й прозаїка Юрка Гудзя з'їхалися сюди, аби згадати свого побратима.
"Щороку в Немильні відбуваються такі пам'ятні заходи, — розповів "Експресу" житомирський поет Олег Левченко. — Ми приїздимо до села в день народження Юрка, відвідуємо його могилу, а потім читаємо його вірші в місцевій школі".
Юрко Ґудзь прожив лише сорок п'ять років. Він народився у Немильні, а в лютому 2002 року трагічно загинув. Залишив по собі три поетичні збірки та книгу прози. Проте творчість Юрка визнано одним із найпомітніших явищ у сучасній українській літературі. Твори майстра перекладено кількома європейськими мовами та відзначено престижними літературними преміями.
Нинішні читання мали назву "Липневий янгол". В актовому залі місцевої школи вірші поета зі сцени читали письменники, музиканти, художники, літературознавці. А на маленькому сільському цвинтарі могилу Юрка прикрасили свіжі квіти — як знак того, що яскрава зірка його таланту не згасла.
Сергій БОВКУН

Бовкун С. Літературні читання // Експрес, 9 липня 2009 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар