Моє фото
Юрій Петрович Ґудзь (1.VII.1956 – 20.II.2002) – поет, прозаїк, драматург, есеїст, публіцист, художник, філософ. Народився в с. Немильня Новоград-Волинського району на Житомирщині, помер у повних сорок п’ять років за трагічних і нез’ясованих обставин у Житомирі. Літературні псевдоніми Юрій Тетянич, Хома Брут, Хома (Іван) Брус. Член НСПУ (Житомир, 1991) та АУП (Київ). Багато подорожував, вів аскетичний спосіб життя, сповідував філософію летризму, макото, ісихазму. Засновник «Української Реконкісти». Автор поетичних книжок «Postscriptum до мовчання» (Торонто: Бескид, 1990), «Маленький концерт для самотнього хронопа» (Київ: Молодь, 1991), «Боротьба з хворим янголом» (Київ: Голос громадянина, 1997), романів «Не-Ми» та «Ісихія» (Кур’єр Кривбасу, 1998. – N6, 7, 2000. – N8,12; 2001. – N6.), книг прози «Замовляння невидимих крил» (Тернопіль: Джура, 2001), «Барикади на Хресті» (Тернопіль: Джура, 2009), «Набережна під скелями» (Житомир: Рута, 2012), «Barykady na Krzyżu» (Lublin, Warsztaty Kultury w Lublinie, 2014). Про автора: Невимовне. Життя і творчість Юрка Ґудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи (Житомир: Братство Юрка Ґудзя, 2012).

пʼятницю, 30 квітня 2010 р.

Сайт "Читомо". Юрко Ґудзь. “Барикади на Хресті”

“Барикади на Хресті” 

Скоро холодна зима
губи зведе німотою.
смерті на світі нема,
я повернусь за тобою.

Ці рядки належать перу Юрка Ґудзя, якого уже 7 років немає на цій землі. Він залишив по собі кілька поетичних збірок – “Postscriptum до мовчання”, “Маленький концерт для самотнього Хронопа”, “Боротьба з хворим янголом”, книгу прози “Замовляння невидимих крил” і журнальні публікації. Зібрати тексти для наступної збірки, яку планував видати тоді, так не судилось.

Тепер задум здійснили його житомирські друзі, колеги, сподвижники, взявшись за підготовку текстів й ілюстрацій, а тернопільське видавництво “Джура” погодилось друкувати збірку за власні кошти. У новій і направду довгоочікуваній книжці “Барикади на хресті” – майже не знані для широкого кола читачів романи “Не-ми”, “Ісихія”, поема “Барикади на хресті”. Крім цього, у виданні є копії записів, зроблених Юрком Ґудзем. Відомо, що він мав звичку обмальовувати й обписувати читані журнали й книги, через що неодноразово мав проблеми з бібліотечними педантами. За словами Голови літературно-мистецької студії імені Михайла Клименка Світлани Штатської, це далеко не вся літературна спадщина Юрка Ґудзя. Дещо із невиданого вже вдалось зібрати в архіві обласного літературного музею, окремі твори зберігаються у сестри Раїси, що наразі мешкає в Канаді. Особливо ретельно слід підійти до видання Ґудзевих щоденників, адже це не просто повсякденні рефлексії, а літературні твори.

Вперше про книгу “Барикади на хресті” почули на Форумі видавців у Львові; більш урочиста презентація відбулась нещодавно в житомирській обласній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича. Планують її презентувати також у Рівному, Івано-Франківську, Стрию.

Джерело: http://www.chytomo.com/typ/knyhy/barykady-na-khresti.html

Немає коментарів:

Дописати коментар