Моє фото
Юрій Петрович Ґудзь (1.VII.1956 – 20.II.2002) – поет, прозаїк, драматург, есеїст, публіцист, художник, філософ. Народився в с. Немильня Новоград-Волинського району на Житомирщині, помер у повних сорок п’ять років за трагічних і нез’ясованих обставин у Житомирі. Літературні псевдоніми Юрій Тетянич, Хома Брут, Хома (Іван) Брус. Член НСПУ (Житомир, 1991) та АУП (Київ). Багато подорожував, вів аскетичний спосіб життя, сповідував філософію летризму, макото, ісихазму. Засновник «Української Реконкісти». Автор поетичних книжок «Postscriptum до мовчання» (Торонто: Бескид, 1990), «Маленький концерт для самотнього хронопа» (Київ: Молодь, 1991), «Боротьба з хворим янголом» (Київ: Голос громадянина, 1997), романів «Не-Ми» та «Ісихія» (Кур’єр Кривбасу, 1998. – N6, 7, 2000. – N8,12; 2001. – N6.), книг прози «Замовляння невидимих крил» (Тернопіль: Джура, 2001), «Барикади на Хресті» (Тернопіль: Джура, 2009), «Набережна під скелями» (Житомир: Рута, 2012), «Barykady na Krzyżu» (Lublin, Warsztaty Kultury w Lublinie, 2014). Про автора: Невимовне. Життя і творчість Юрка Ґудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи (Житомир: Братство Юрка Ґудзя, 2012).

середу, 16 червня 2010 р.

Олексій Кавун. Вшанували пам'ять літератора


Олексій КАВУН 
ВШАНУВАЛИ ПАМ'ЯТЬ ЛІТЕРАТОРА

В Житомирі відкрито пам'ятну дошку на будинку, в якому протягом деякого часу жив Юрко Ґудзь. Коли заходить про нього мова, його друзі до визначень поет, прозаїк, есеїст, публіцист, художник, філософ додають: і прос¬то хороший друг. А ще в мистецьких колах його називають останнім мандрівним дяком україн¬ської літератури. Досить сказати, що дошку прикріплено до будинку гуртожитку: Юрко Ґудзь ніколи не переймався побутовими проблемами, був далекий від жи¬тейської суєти – думав тільки про творчість. Так, ніби знав, ще часу йому відведено небагато: вісім років тому його знайшли на одній з центральних вулиць об¬ласного центру з проломленим черепом...
Перше широке визнання письменник отримав після здобуття двох зарубіжних літературних премій, згодом став Огієнківським лауреатом. Проте глибша оцінка його літературного дороб¬ку ще попереду. Лише зараз із тим, що він написав, може познайомитися широкий загал читачів. Книга Юрія Ґудзя «Барикади на Хресті» Тернопільського видавництва «Джура» відзначена всеукраїнським рейтингом серед найкращих видань за 2009 рік у жанрі сучасної української прози. 
Житомирська область. 
На знімку: голова братства імені Юрка Ґудзя Марія Рудак.
Фото автора.


Кавун О. Вшанували пам'ять літератора // Голос України, №45, 13 березня 2010. – С.11

Немає коментарів:

Дописати коментар