Моє фото
Юрій Петрович Ґудзь (1.VII.1956 – 20.II.2002) – поет, прозаїк, драматург, есеїст, публіцист, художник, філософ. Народився в с. Немильня Новоград-Волинського району на Житомирщині, помер у повних сорок п’ять років за трагічних і нез’ясованих обставин у Житомирі. Літературні псевдоніми Юрій Тетянич, Хома Брут, Хома (Іван) Брус. Член НСПУ (Житомир, 1991) та АУП (Київ). Багато подорожував, вів аскетичний спосіб життя, сповідував філософію летризму, макото, ісихазму. Засновник «Української Реконкісти». Автор поетичних книжок «Postscriptum до мовчання» (Торонто: Бескид, 1990), «Маленький концерт для самотнього хронопа» (Київ: Молодь, 1991), «Боротьба з хворим янголом» (Київ: Голос громадянина, 1997), романів «Не-Ми» та «Ісихія» (Кур’єр Кривбасу, 1998. – N6, 7, 2000. – N8,12; 2001. – N6.), книг прози «Замовляння невидимих крил» (Тернопіль: Джура, 2001), «Барикади на Хресті» (Тернопіль: Джура, 2009), «Набережна під скелями» (Житомир: Рута, 2012), «Barykady na Krzyżu» (Lublin, Warsztaty Kultury w Lublinie, 2014). Про автора: Невимовне. Життя і творчість Юрка Ґудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи (Житомир: Братство Юрка Ґудзя, 2012).

понеділок, 4 березня 2013 р.

Марія Хімич. «Отак і живемо, любителі шампанського марки «іх штербе»


«Отак і живемо, любителі шампанського марки «іх штербе»

Коли мій чоловік, який є дуже далеким від літературної тусовки та всього, що з нею пов’язане, зайшов до прес-центру міської ради, де відбувалася репрезентація книжки «Ґудзь Ю. П.: «Набережна під скелями», то, як він зізнався, першою його реакцією було засміятися, а наступною – втекти звідти.

Я не сумніваюся ні секунди, що він швидше б за все накивав би п’ятами. І це зовсім не образа вельмишановним організаторам цього значного в культурному житті Житомира заходу.

Це – нормальна реакція простого українця, який переймається не високими духовними матеріями, пафосом та красивими словами, а як прогодувати свою сім’ю та сплатити за комунальні послуги, щоб часом не приїхали спокійні крем’яхи в службовій автівці та не відімкнули рідну оселю від благ цивілізації (і який вважає, що за кошти, витрачені на оздоблення і оснащення прес-центру міської ради, ліпше було б придбати нові парти для школи в селі Немильня, де жив Юрко).

А що ж ви хотіли?

В Житомирі новинками літератури цікавляться лише представники освіти, журналісти (якщо це інформпривід), письменники та веселі активні бабусі, яких 21 лютого у приміщенні прес-центру було чимало.

Ось для них книжка «Набережна під скелями», під яскравою психоделічною обкладинкою якої зібрано художні твори, статті, рецензії, інтерв’ю, листи, малюнки, фотодокументи відомого уродженця житомирського краю Юрка Ґудзя, – справжній смаколик та тонкий делікатес.

І, мабуть, це символічно, що видання книжки стало можливим завдяки отриманню її упорядником, Олегом Левченком, ґранту Житомирського міського голови для обдарованої молоді у 2012 році. Міській, та й обласній теж, владі давно потрібно було звернути увагу на письменника, чиє ім’я, будьте певні, ще прогримить далеко за межі України.

І хай ця книжка має невеликий наклад у 500 примірників

Для нашого міста це вже вагомий крок уперед, тим паче, що свого часу чекають й інші, поки що не опубліковані твори Ґудзя…

Під час репрезентації з вуст колишнього однокурсника Юрка Ґудзя Володимира Студінського (цей поважний пан має чимало престижних відзнак, проте воліє скромно про них мовчати) пролунала пропозиція створити в Житомирі премію імені Ґудзя в кількох номінаціях.

Заступник міського голови Олександр Бочковський висловив свою підтримку цієї ідеї.

Що ж, поживемо-побачимо, чи отримає «столиця Житомирщини» нову престижну премію. Гадаю, браття журналісти не полінуються простежити за цим…

І, насамкінець, маленький штрих: моя мама, зателефонувавши мені сьогодні ввечері, попросила передати книжку Юрка Ґудзя для її брата, мого дядька, звичайного собі пенсіонера з міста Бердичева. Він дуже зацікавився цим письменником, не дарма ж у Житомирі так багато про нього говорять…

Джерело:
http://reporter.zt.ua/news/10089-otak-i-zhyvemo-liubyteli-shampanskoho-marky-ikh-shterbe

Немає коментарів:

Дописати коментар