Моє фото
Юрій Петрович Ґудзь (1.VII.1956 – 20.II.2002) – поет, прозаїк, драматург, есеїст, публіцист, художник, філософ. Народився в с. Немильня Новоград-Волинського району на Житомирщині, помер у повних сорок п’ять років за трагічних і нез’ясованих обставин у Житомирі. Літературні псевдоніми Юрій Тетянич, Хома Брут, Хома (Іван) Брус. Член НСПУ (Житомир, 1991) та АУП (Київ). Багато подорожував, вів аскетичний спосіб життя, сповідував філософію летризму, макото, ісихазму. Засновник «Української Реконкісти». Автор поетичних книжок «Postscriptum до мовчання» (Торонто: Бескид, 1990), «Маленький концерт для самотнього хронопа» (Київ: Молодь, 1991), «Боротьба з хворим янголом» (Київ: Голос громадянина, 1997), романів «Не-Ми» та «Ісихія» (Кур’єр Кривбасу, 1998. – N6, 7, 2000. – N8,12; 2001. – N6.), книг прози «Замовляння невидимих крил» (Тернопіль: Джура, 2001), «Барикади на Хресті» (Тернопіль: Джура, 2009), «Набережна під скелями» (Житомир: Рута, 2012), «Barykady na Krzyżu» (Lublin, Warsztaty Kultury w Lublinie, 2014). Про автора: Невимовне. Життя і творчість Юрка Ґудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи (Житомир: Братство Юрка Ґудзя, 2012).

понеділок, 4 березня 2013 р.

"Набережна під скелями" – у світ вийшла нова збірка літературних творів Юрка Ґудзя

"Набережна під скелями" – у світ вийшла нова збірка літературних творів Юрка Ґудзя
22.02.2013

У книзі вміщено вірші, прозу переклади, публіцистику, інтерв'ю та листи письменника.

Факт видання книги Юрка Гудзя став доброю ознакою того, що Житомир визнає "своїх пророків", це констатував під час презентації збірки в міській раді заслужений діяч культури України Володимир Шинкарук.

Передає радіостанція «Житомирська хвиля».

Адже до цього часу твори Гудзя видавалися у Києві, Тернополі, Торонто, і, нарешті, вперше на його малій батьківщині. Це видання здійснено за кошти гранту Житомирського міського голови для обдарованої молоді, за сприяння управління у справах сім'ї молоді та спорту житомирської ради. Отримувачем гранту у 10 тисяч гривень став літератор і письменник Олег Левченко, який здійснив упорядкування матеріалів і підготував збірку до друку накладом у 500 екземплярів. "Вихід у світ цієї книги започатковує публікацію невиданих рукописів, епістолярію, малярських праць Юрка Гудзя", – каже Олег Левченко:

"Творчість Юрка Гудзя, дійсно, вся не видана, розпорошена, і треба докласти певних зусиль, щоб її зібрати, відповідно почати опрацьовувати і видавати"

Видання збірки стало ще одним кроком у спільній справі збереження пам'яті про письменника і пропаганди його творчості, чим опікуються однодумці, друзі Юрка Гудзя, невелике коло житомирських письменників і громадських діячів.

Вони після передчасної смерті письменника, (цими днями якраз минає 11 років з трагічної події), докладають зусиль для створення літературного будинку в рідному селі письменника Немильня Новоград-Волинського району. Саме там кожен рік 1 липня проходять творчі зустрічі, і є ідея започаткувати премію імені Юрка Гудзя, як новий мистецький бренд Житомирського краю. Але, мабуть, важко винайти кращого духовного пам'ятника письменнику, ніж дати нове життя його творам у нових книгах. Свідком цього сьогодні стала житомирська громада, отримавши книгу "Набережна під скелями".

Джерело: http://www.1.zt.ua/news/kultura/naberezhna-pid-skelyami-u-svit-viyshla-nova-zbirka-literaturnih-tvoriv-yurka-gudzya.html

Немає коментарів:

Дописати коментар