Моє фото
Юрій Петрович Ґудзь (1.VII.1956 – 20.II.2002) – поет, прозаїк, драматург, есеїст, публіцист, художник, філософ. Народився в с. Немильня Новоград-Волинського району на Житомирщині, помер у повних сорок п’ять років за трагічних і нез’ясованих обставин у Житомирі. Літературні псевдоніми Юрій Тетянич, Хома Брут, Хома (Іван) Брус. Член НСПУ (Житомир, 1991) та АУП (Київ). Багато подорожував, вів аскетичний спосіб життя, сповідував філософію летризму, макото, ісихазму. Засновник «Української Реконкісти». Автор поетичних книжок «Postscriptum до мовчання» (Торонто: Бескид, 1990), «Маленький концерт для самотнього хронопа» (Київ: Молодь, 1991), «Боротьба з хворим янголом» (Київ: Голос громадянина, 1997), романів «Не-Ми» та «Ісихія» (Кур’єр Кривбасу, 1998. – N6, 7, 2000. – N8,12; 2001. – N6.), книг прози «Замовляння невидимих крил» (Тернопіль: Джура, 2001), «Барикади на Хресті» (Тернопіль: Джура, 2009), «Набережна під скелями» (Житомир: Рута, 2012), «Barykady na Krzyżu» (Lublin, Warsztaty Kultury w Lublinie, 2014). Про автора: Невимовне. Життя і творчість Юрка Ґудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи (Житомир: Братство Юрка Ґудзя, 2012).

пʼятницю, 31 травня 2013 р.

Іван Гоцалюк. На Житомирщині вийшло зібрання творів Юрка Ґудзя

Примітною подією в культурно-громадському житті Житомира стала репрезентація в прес-центрі міської ради щойно видрукуваної приватним підприємством «Рута» за кошти гранту Житомирського міського голови Володимира Дебоя для обдарованої молоді книги поетичних, прозових, публіцистичних творів самобутнього письменника, лауреата літературної премії імені Івана Огієнка та двох міжнародних премій Юрія Петровича Ґудзя «Набережна під скелями». На цей захід прийшли багато молодих і статечних шанувальників його творчості.

У вступному слові заступник Житомирського міського голови Олександр Бочковський зазначив, що це видання здійснене за рішенням експертної ради для упам’яткування поета і прозаїка з філософським мисленням Юрія Ґудзя, який рано, в розквіті творчих сил, за нез’ясованих обставин пішов з життя. Упорядник книги «Набережна під скелями», молодий літератор Олег Левченко поінформував, що до цієї збірки увійшли художні твори, переклади, публіцистичні статті, рецензії, листи до друзів і близьких людей Юрка Ґудзя.

«Значну частину написаних матеріалів зібрано з всеукраїнських та регіональних періодичних видань, багато чого взято з рукописного і друкованого архіву письменника. Вони свідчать про творче зростання Юрка Ґудзя як самобутнього, вільного від ідеологічних постулатів майстра художнього слова і незаангажованого мислителя. Юрко Ґудзь своєю працею створив навколо себе культурне середовище, яке читає, вивчає, плекає й поширює його творчу спадщину», – пояснив О. Левченко.

Одним з таких його послідовників стала житомирська журналістка Марія Сівоха, яка натхненно продекламувала дві свої творчі мініатюри.

В одному зі своїх листів- звернень до товариша Юрій Ґудзь радив не гнатися за славою. А сам він зі скромністю писав: «Я ніколи не відчував себе професійним літератором, професійним поетом. Скоріш – якоюсь безіменною метафізичною одиницею, наймення якої забудеться швидко».

Як бачимо, не забувається його ймення. Бо Юрко Ґудзь, за визначенням Олега Левченка, в своїх творах привертає увагу до нажитих нинішнім суспільством гострих проблем, вказує хто і як їх спричиняє.

Кожен учасник зібрання отримав книгу Юрія Ґудзя «Набережна під скелями» як презент міської ради. Більшість її примірників передано бібліотекам Житомира.

Іван ГОЦАЛЮК

Джерело:  Гоцалюк І. На Житомирщині вийшло зібрання творів Юрка Ґудзя // http://www.interesu.info/index.php?action=news_inf&id=2213

Немає коментарів:

Дописати коментар