Моє фото
Юрій Петрович Ґудзь (1.VII.1956 – 20.II.2002) – поет, прозаїк, драматург, есеїст, публіцист, художник, філософ. Народився в с. Немильня Новоград-Волинського району на Житомирщині, помер у повних сорок п’ять років за трагічних і нез’ясованих обставин у Житомирі. Літературні псевдоніми Юрій Тетянич, Хома Брут, Хома (Іван) Брус. Член НСПУ (Житомир, 1991) та АУП (Київ). Багато подорожував, вів аскетичний спосіб життя, сповідував філософію летризму, макото, ісихазму. Засновник «Української Реконкісти». Автор поетичних книжок «Postscriptum до мовчання» (Торонто: Бескид, 1990), «Маленький концерт для самотнього хронопа» (Київ: Молодь, 1991), «Боротьба з хворим янголом» (Київ: Голос громадянина, 1997), романів «Не-Ми» та «Ісихія» (Кур’єр Кривбасу, 1998. – N6, 7, 2000. – N8,12; 2001. – N6.), книг прози «Замовляння невидимих крил» (Тернопіль: Джура, 2001), «Барикади на Хресті» (Тернопіль: Джура, 2009), «Набережна під скелями» (Житомир: Рута, 2012), «Barykady na Krzyżu» (Lublin, Warsztaty Kultury w Lublinie, 2014). Про автора: Невимовне. Життя і творчість Юрка Ґудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи (Житомир: Братство Юрка Ґудзя, 2012).

пʼятницю, 25 лютого 2011 р.

Стаття: В Житомирі вшанували пам'ять Юрка Ґудзя

В Житомирі вшанували пам'ять Юрка Ґудзя

«Ти запитуєш у мене, чи зосталася на підвіконні нашої кімнати ( «нашої» ? на кілька днів останньої зими минулого тисячоліття ) глиняна пташка, що так терпляче крізь біле марево замерзлого вікна очікувала нашого приходу…» Це уривок з поеми «Барикади на Хресті» Юрка Ґудзя - поета, прозаїка, драматурга, есеїста, публіциста, художника, філософа і, за словами його друзів, щирого товариша, якому, на жаль, не судилося довго топтати ряст.

В повних сорок п’ять за трагічних і нез’ясованих обставин Юрко покинув цей світ… Матеріально… Але духовно ще живе… Живе у власній творчості, у пам’яті своїх друзів, які й організували вечір вшанування Юрія Ґудзя, що пройшов 22 лютого, в день річниці поховань письменника, в Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці.

Народився Юрій Петрович Ґудзь в селі Немильна Новоград-Волинського району на Житомирщині. Але, дивується голова житомирського поетичного братства імені Юрка Ґудзя, місцева поетеса й подруга письменника Марія Рудак, «Івано-Франківщина його краще знає, ніж Житомирщина, Рівненщина гордиться тим, що в сусідній бласті був такий поет», в літературі відомий і як Юрій Тетянич, Хома Брус, Хома Брут.

Перше широке визнання письменник і філософ Юрко Ґудзь отримав після здобуття двох зарубіжних літературних премій, згодом став Огієнківським лауреатом, а його книга «Барикади на Хресті» тернопільського видавництва «Джура» відзначена всеукраїнським рейтингом серед чотирнадцяти найкращих видань за 2009 рік у жанрі сучасної української прози.

Марія Рудак тішилась, що в день вшанування світлої пам’яті Юрка ряди в залі рясніли людьми, серед яких чимало молоді. Учениці Озерненської гімназії Дар’я та Олександра з душею прочитали вірші Юрія Петровича, а ще зовсім юна Олена розповіла про враження від досліджень творчості письменника.

Цього року Юркові Ґудзю виповнилося б 55. До ювілею прозаїка та поета має побачити світ чотирьохсотсторінкова книга «Юрко про нас і ми про Юрка». А ще друзі письменника щиро сподіваються, що їм вдасться створити музей, в якому вічно житиме пам'ять про митця, багатогранну особистість і добру людину - Юрія Петровича Ґудзя.

Джерело: В Житомирі вшанували пам'ять Юрка Ґудзя http://merkury.com.ua/istoria/1450-v-zhitomir-vshanuvali-pamyat-yurka-udzya.html

2 коментарі:

  1. У статті зазначено мало з того, що дійсно відбувалося на цьому заході. Не зазначено учасників заходу: Василя Врублевського, Марію Рудак, Олега Левченка, Людмилу Покотило, Олена Силко, Віталія Правдицького, Олександра Сопронюка – публіциста, головного редактора газети «Слово», м. Київ; Володимира Студінського – однокурсника Ю.Ґудзя, доктора історичних наук, м. Київ; Дмитра Кравця – викладача Рівненського державного гуманітарного університету; Анатолій М. Шевчук – засновник фестивалю-конкурсу молодих поетів Житомирщини пам’яті Юрка Ґудзя «Клекотень осені»; Вікторію Сасовську – ученицю Озерненської школи, що написала роботу «Феномен мовчання крізь призму ісихазму в поетичній творчості Юрка Ґудзя» (2010; учасників театру літературно-мистецього журналу «Філео+Лоґос»: Літгурт «КВartА», м. Житомир, який складають Олександр Трохимчук, Марія Єнжиєвська, Катерина Марчук, Ольга Расовська – представили драматично-апокрифічну поему Юрка Ґудзя «Мандри мандрагори»; Галина Левченко, Юлія Вербило, Лесик Панасюк, Юлія Карпова тощо. Захід супроводжували світлини, картини, репродукції у форматі слайд-шоу. Допущено помилку "юна Олена розповіла про враження від досліджень творчості письменника" мало б бути Вікторія (Вікторія Сасовська). Прикро, що такі недостатні пишуться статті :( Головне, що пишуться :) і пам’ять Юрка не забувається!

    ВідповістиВидалити
  2. До речі драматично-апокрифічна поема Юрка Ґудзя «Мандри мандрагори», що представив Літгурт «КВartА» (Олександр Трохимчук, Марія Єнжиєвська, Катерина Марчук, Ольга Расовська) був озвучений зі сцени вперше за всю історію проведення подібних заходів.

    ВідповістиВидалити