Моє фото
Юрій Петрович Ґудзь (1.VII.1956 – 20.II.2002) – поет, прозаїк, драматург, есеїст, публіцист, художник, філософ. Народився в с. Немильня Новоград-Волинського району на Житомирщині, помер у повних сорок п’ять років за трагічних і нез’ясованих обставин у Житомирі. Літературні псевдоніми Юрій Тетянич, Хома Брут, Хома (Іван) Брус. Член НСПУ (Житомир, 1991) та АУП (Київ). Багато подорожував, вів аскетичний спосіб життя, сповідував філософію летризму, макото, ісихазму. Засновник «Української Реконкісти». Автор поетичних книжок «Postscriptum до мовчання» (Торонто: Бескид, 1990), «Маленький концерт для самотнього хронопа» (Київ: Молодь, 1991), «Боротьба з хворим янголом» (Київ: Голос громадянина, 1997), романів «Не-Ми» та «Ісихія» (Кур’єр Кривбасу, 1998. – N6, 7, 2000. – N8,12; 2001. – N6.), книг прози «Замовляння невидимих крил» (Тернопіль: Джура, 2001), «Барикади на Хресті» (Тернопіль: Джура, 2009), «Набережна під скелями» (Житомир: Рута, 2012), «Barykady na Krzyżu» (Lublin, Warsztaty Kultury w Lublinie, 2014). Про автора: Невимовне. Життя і творчість Юрка Ґудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи (Житомир: Братство Юрка Ґудзя, 2012).

пʼятницю, 11 березня 2011 р.

Барикади і хрест Юрка Гудзя | Українська літературна газета


Барикади і хрест Юрка Гудзя | Українська літературна газета: "Барикади і хрест" Юрка Ґудзя

Автор: Оксана ХМЕЛЕВСЬКА
18:58 6 листопада 2009 року

„Товаріщ Ґудзь, нє обпісивайтє журнали”, – благали житомирського поета й маляра бібліотечні працівники. Проте Юрко Ґудзь і не думав позбутися звички малювати й залишати помітки на берегах журналів, на обкладинках книжок. І, як часто буває, після загибелі автора записи набули справжньої цінності: їх дбайливо копіюють і включають до збірок.

У новій і направду довгоочікуваній книжці «Барикади на хресті», крім відзнятих записів поета, – майже невідомі для широкого кола читачів романи «Не-ми», «Ісихія», поема «Барикади на хресті». Проте, на думку житомирського письменника Григорія Цимбалюка, ці твори варті серйозної уваги. Саме тому пан Григорій та інші сподвиж­ники-колеги Юрка Ґудзя взялись за підготовку текстів й ілюстрацій, а тернопільське видавництво «Джура» погодилося друкувати збірку за власні кошти.

Вперше книжка «Барикади на хресті» заявила про себе цьогоріч на Форумі видавців у Львові; більш урочиста презентація відбулася нещодавно в Житомирській обласній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича. Найближчим часом зі збіркою зазнайомлять у Рівному, Івано-Франківську, Стрию. За словами голови літературно-мистецької студії імені Михайла Клименка Світлани Штатської, Україна побачила далеко не всю літературну спадщину Юрка Ґудзя. Дещо із невиданого вже вдалося зібрати в архіві обласного літературного музею, окремі твори зберігаються у сестри Раїси, що наразі мешкає в Канаді, тож матеріалу на нову книгу вистачить. Особливо ретельно слід підійти до видання Ґудзевих щоденників, адже це не просто записи, а художні мінітвори.

Немає коментарів:

Дописати коментар