Моє фото
Юрій Петрович Ґудзь (1.VII.1956 – 20.II.2002) – поет, прозаїк, драматург, есеїст, публіцист, художник, філософ. Народився в с. Немильня Новоград-Волинського району на Житомирщині, помер у повних сорок п’ять років за трагічних і нез’ясованих обставин у Житомирі. Літературні псевдоніми Юрій Тетянич, Хома Брут, Хома (Іван) Брус. Член НСПУ (Житомир, 1991) та АУП (Київ). Багато подорожував, вів аскетичний спосіб життя, сповідував філософію летризму, макото, ісихазму. Засновник «Української Реконкісти». Автор поетичних книжок «Postscriptum до мовчання» (Торонто: Бескид, 1990), «Маленький концерт для самотнього хронопа» (Київ: Молодь, 1991), «Боротьба з хворим янголом» (Київ: Голос громадянина, 1997), романів «Не-Ми» та «Ісихія» (Кур’єр Кривбасу, 1998. – N6, 7, 2000. – N8,12; 2001. – N6.), книг прози «Замовляння невидимих крил» (Тернопіль: Джура, 2001), «Барикади на Хресті» (Тернопіль: Джура, 2009), «Набережна під скелями» (Житомир: Рута, 2012), «Barykady na Krzyżu» (Lublin, Warsztaty Kultury w Lublinie, 2014). Про автора: Невимовне. Життя і творчість Юрка Ґудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи (Житомир: Братство Юрка Ґудзя, 2012).

пʼятницю, 24 серпня 2012 р.

Надія Миколайчук. Казки чарівниці Яідан. Шелестята


Надія Миколайчук

Казки чарівниці Яідан


ШЕЛЕСТИКИ

Проза

Ви думаєте, що коли шелестить листя на деревах, то це в ньому гуляє вітер! Чом би не так! То граються листом малята-шелестята: Пак і Мак. Щоб їх там навчитися бачити, треба спочатку вислухати мою розповідь...
Маленькі друзі-шелестики кожен новий день зустрічали радісно. Мабуть, це тому, що вони були веселими і добрими. Щоранку Мак, тільки-но розплющить очі, як відразу ж запитально зирка на Пака: «Куди ми сьогодні помандруємо!» — «Давай підемо в гості до старої верби, що росте біля зруйнованої кузні», — пропонував пак.
«Я думаю, нам треба розвеселити Мавку, що живе в тій вербі, у дуплі». — «Та вона ще, певно, спить, і розбудити її неможливо. Хіба ти забув, що Мавка лиш надвечір прокидається, а засинає зі сходом сонця», —  заперечив йому Мак. «Ну, то в такому разі шелестом вербового листя ми нашепочемо їй гарну колискову», — зрадів Пак. Шелестики любили Мавку за її доброту і лагідність. Коли вони пізно увечері приходили до верби, Мавка завше радо і зустрічала. Гралася з ними, і розповідала дивовижні історії, які почула колись від старого дерева.
Гай-гай! Верба багато перебачила на своєму віку такого, над чим сміялась і сумувала... Особливо ж сумно їй бувало, коли діти шматували їй коси — віття, руйнували будиночки її друзів птахів, котрі не тільки гарно щебетали, а й знищували злих круків, що точили під її корою болючі нори. Шелестята часто навідувались до верби. Розчісуючи її сиве віття, нашіптували для мавки ніжно-зелену колискову. Ось і сьогодні вони чепурили стареньку вербу, шелестіли листям, причісуючи його. Бач, як пустун вітер розкуйовдив зачіску вербі. Справжнісінький бешкетник! А ще запевняє, ніби так верба виглядає сучаснішою і молодшою! Потім шелестики ще познайомилися з великим яскравим метеликом, що теж навідався до старенької верби, і попросили, аби він взяв їх з собою в політ... Доброзичливий Метелик відразу погодився і з двома малими пасажирами — полетів над селом, над садками й полями... Внизу будиночки людей, ніби гриби, попритулювались до землі. А люди все кудись поспішають: ідуть, біжать. Їдуть на великих жуках, що гудуть голосно і чмихають страшенно неприємним димом. Пак і Мак знали, що цей дим дуже шкідливий не тільки для самих людей, а й для рослин і тварин: а Метелик сказав їм. Що ті жуки, на яких їздять люди, називаються машинами.
Після польоту, подякувавши метелику і сердечно попрощавшись з ним, Пак і Мак повернулися до своєї земної домівки.
«Невже усі люди злі!» — сумно задумався Пак. «Ну що ти, люди добрі, адже вони садять дерева, обробляють землю. Вирощують квіти...» — заперечив йому Мак. «А чому ж ці добрі люди так безжально знищують нашу зелену домівку! Чому не розуміють, що без нашого зеленого світу і їхній світ загине!» — хвилювався Пак. «Заспокойся, люди є добрі й злі. Але добрі, хоч їх і менше, сильніші від злих. Думаю, добро обов’язково переможе!» — прошелестів у відповідь Мак. Шелестята сонно потягнулись. «Ти де відпочиватимеш! — запитав Пак.— Я вибираю маківку. В ній мене не мучить безсоння». – «А я спатиму в ромашці», — відповів Мак. Два зелені створіння, схожі на листочки клена, зручно вмощувались, кожен у своїй квіточці. А до них вже поспішали казкові сни...

Надія Миколайчук
1962 р. н.
с. Лучин на Житомирщині

Миколайчук Н.  Казки чарівниці Яідан. Шелестята // Україна. – №38, грудень 1992. – Вкладка.

Немає коментарів:

Дописати коментар