Моє фото
Юрій Петрович Ґудзь (1.VII.1956 – 20.II.2002) – поет, прозаїк, драматург, есеїст, публіцист, художник, філософ. Народився в с. Немильня Новоград-Волинського району на Житомирщині, помер у повних сорок п’ять років за трагічних і нез’ясованих обставин у Житомирі. Літературні псевдоніми Юрій Тетянич, Хома Брут, Хома (Іван) Брус. Член НСПУ (Житомир, 1991) та АУП (Київ). Багато подорожував, вів аскетичний спосіб життя, сповідував філософію летризму, макото, ісихазму. Засновник «Української Реконкісти». Автор поетичних книжок «Postscriptum до мовчання» (Торонто: Бескид, 1990), «Маленький концерт для самотнього хронопа» (Київ: Молодь, 1991), «Боротьба з хворим янголом» (Київ: Голос громадянина, 1997), романів «Не-Ми» та «Ісихія» (Кур’єр Кривбасу, 1998. – N6, 7, 2000. – N8,12; 2001. – N6.), книг прози «Замовляння невидимих крил» (Тернопіль: Джура, 2001), «Барикади на Хресті» (Тернопіль: Джура, 2009), «Набережна під скелями» (Житомир: Рута, 2012), «Barykady na Krzyżu» (Lublin, Warsztaty Kultury w Lublinie, 2014). Про автора: Невимовне. Життя і творчість Юрка Ґудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи (Житомир: Братство Юрка Ґудзя, 2012).

суботу, 29 грудня 2012 р.

В Житомирі відбувся фінал конкурсу «Клекотень осені – 2012»

В Житомирі відбувся фінал конкурсу «Клекотень осені – 2012»


«Поезія повинна переплітатися з жилами…» саме ці рядки з поезії Юрка Гудзя стали кредом цьогорічного житомирського фестивалю-конкурсу «Клекотень осені - 2012».

Ось уже вчетверте в ННІ філології та журналістики ЖДУ ім. Івана Франка відзначали кращих поетів України. 30 листопада тут пройшов четвертий фестиваль-конкурс молодих поетів «Клекотень осені – 2012» пам`яті Юрка Гудзя. Засновником конкурсу свого часу став Анатолій Шевчук – мистецтвознавець, етнограф і письменник, якого зараз, нажаль, уже нема серед живих.




Організаторами конкурсу є Міжнародне поетичне братство Юрка Гудзя, редакція літературно-художнього журналу «Люблю+Слово», кафедра українського літературознавства та компаративістики ЖДУ ім. Івана Франка. Компетентне журі визначило 17 кращих учасників з великої кількості охочих взяти участь у конкурсі. А «журили» цьогоріч досвідченні у своїй справі люди – Петро Білоус, Ванда Чайковська, Володимир Білобровець, Олена Юрчук, Галина Левченко, Сніжана Чернюк, Костянтин Куліков та Олег Левченко.

Вікова категорія учасників вразила різноманітністю: від зовсім юних школярів, до людей старшого віку, які вже утвердилися у житті. Учасники, перед початком фестивальної частини конкурсу, переглянули відеоряд з фотографій та ексклюзивних відео з життя талановитого поета Юрка Гудзя..


Усі конкурсанти були нагородженні дипломами учасників в різних номінаціях і цінними подарунками. А ось перше місце отримали аж двоє учасників – Марія Хіміч, яка уже не вперше бере участь у цьому конкурсі, і Катерина Марчук. Друге місце розділили відразу троє учасників – Юлія Вербило, Марія Розбіцька та Володимир Вакуленко. Ну а третіми було обрано Юлію Довбню та Ніну Паламарчук.

-Перші спроби писати були ще в дитинстві, але планомірно і цілеспрямовано почала займатися літературою, коли вступила в ЖДУ ім. Івана Франка, і вже тоді я ввійшла до складу народного аматорського літературно- мистецького об`єднання «Оксія, - говорить Марія Хіміч – переможниця «Клекотень осені – 2012». - У мене є збірка, яка називається «Північ», вона побачила світ у квітні 2012 року. В цьому ж році вона стала книгою року в номінації найкращий літературний дебют і здобула премію Василя Якимовича в номінації «Проза». Я брала участь у «Клекотні» минулого року і посіла третє місце. Взагалі я часто беру участь в різноманітних фестивалях, конкурсах, наприклад у 2007 році я отримала заохочувальну премію в номінації «Проза» від Київського видавництва «Смолоскип».

Цей конкурс для мене є дуже близьким і дуже рідним, тому що я дуже поважаю творчість Юрка Гудзя. Він є одним з тих поетів, які перевернули мені свідомість на рівні з Булгаковим та Павичем, тому мені приємно бути зараз у приміщені серед людей, які знали Гудзя , і надихатися самим духом його творчості. А взагалі мене надихають мої оточуючі, рідні, мене може надихнути навіть зовсім незнайома людина.»

Голова журі Петро Білоус, цитуючи Ліну Костенко, відзначив, що дуже важко сучасним поетам використовувати звичайні і такі банальні слова для написання свого творіння, «…бо всі слова були уже чиїмись…». Учасниками «Клекотня…- 2012» були не лише жителі Житомирщини, і а гості з інших міст. Конкурсанти були задоволенні результатами і поділилися, що подібні конкурси є дуже потрібними сучасним поетам-делетантам, оскільки це їх перший крок до визнання.


Автори статті Вікторія Ейсмунт та Анна Кравчинська

Немає коментарів:

Дописати коментар