Моє фото
Юрій Петрович Ґудзь (1.VII.1956 – 20.II.2002) – поет, прозаїк, драматург, есеїст, публіцист, художник, філософ. Народився в с. Немильня Новоград-Волинського району на Житомирщині, помер у повних сорок п’ять років за трагічних і нез’ясованих обставин у Житомирі. Літературні псевдоніми Юрій Тетянич, Хома Брут, Хома (Іван) Брус. Член НСПУ (Житомир, 1991) та АУП (Київ). Багато подорожував, вів аскетичний спосіб життя, сповідував філософію летризму, макото, ісихазму. Засновник «Української Реконкісти». Автор поетичних книжок «Postscriptum до мовчання» (Торонто: Бескид, 1990), «Маленький концерт для самотнього хронопа» (Київ: Молодь, 1991), «Боротьба з хворим янголом» (Київ: Голос громадянина, 1997), романів «Не-Ми» та «Ісихія» (Кур’єр Кривбасу, 1998. – N6, 7, 2000. – N8,12; 2001. – N6.), книг прози «Замовляння невидимих крил» (Тернопіль: Джура, 2001), «Барикади на Хресті» (Тернопіль: Джура, 2009), «Набережна під скелями» (Житомир: Рута, 2012), «Barykady na Krzyżu» (Lublin, Warsztaty Kultury w Lublinie, 2014). Про автора: Невимовне. Життя і творчість Юрка Ґудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи (Житомир: Братство Юрка Ґудзя, 2012).

середу, 8 липня 2015 р.

Лариса Ковалевська. Липневий янгол - 2015

1 липня 2015 року в селі Немильня були проведені щорічні літературні читання «Липневий янгол», присвячені поету-земляку Юрку Ґудзю (Юрію Петровичу Ґудзю).
Цього року вони стали вже десятими, а Юркові Ґудзю виповнилося б 59 років від дня народження. 
Ідейним натхненником популяризації творчості поета є філолог-літературознавець, голова поетичного братства імені Юрка Ґудзя Марія Андріївна Рудак. Вона організовує делегацію відомих письменників, професорів, поетів, літературних критиків, працівників культури та науковців з різних міст України.
Делегацію районної бібліотеки для дорослих імені Лесі Українки представили директор Лариса Ковалевська, головний бібліотекар Олена Дяченко, методисти Ніна Нюкало та Альона Ющенко. Участь в цьому святі також брала бібліотекар села Немильня Валентина Рашина.
Усі гості відвідали могилу письменника. На місці поховання була проведена молебень, яку провів отець Костянтин. Бібліотекарі поклали корзину з квітами до могили поета.
Літературні читання відбулися в школі, директором якої є Олена Павлівна Ґудзь, а організатором шкільного музею, присвяченого поетові, - Леся Архіпівна Ґудзь, - «Найкращий журналіст Житомирщини 2015 року». На зустрічі був присутній Киківський сільський голова Процюк Юрій Миколайович.
Літературні читання розпочала Марія Рудак і передала слово голові Житомирської обласної організації Національної спілки письменників України Михайлу Пасічнику.
Учні школи села Немильня підготували літературно–музичну композицію колишньому вчителю, земляку Ю. Ґудзю. Щороку на свято приїжджають нові шанувальники його творчості та люді, які знали його особисто. Гостем цього року була Галина Йосипівна Фурманчук, заступник міського голови м. Славути, Хмельницької області, заслужений працівник культури України. Вона навчалася з Юрком у технікумі в Києві. ЇЇ виступ був дуже зворушливим, в кінці якого вона подарувала книги про Хмельниччину школі с.Немильня та районній бібліотеці.
На святі виступили: поет і перекладач Ярослава Павлюк, поетеса з села Немильня Лариса Волкова, письменниця з Києва Тетяна Пишнюк, Костянтин Гай – бард, поет, Олександр Сопронюк – головний редактор газети «Слово», письменник з Житомира Ярослав Марищенко та інші.
Постійна учасниця заходу, автор і виконавиця пісень Лариса Бойко презентувала свою книгу «Грає сонце на струні»: Музично-поетичні мініатюри за мотивами картин Юрія Камишного» і подарувала її шкільному музею.
Лариса Ковалевська, директор районної бібліотеки ім. Лесі Українки, розповіла яку роботу проводить колектив бібліотеки по збереженню та популяризації творчості Юрка Ґудзя. Вона сказала, що усі бібліотеки Новоград-Волинського району залучилися до проведення Всеукраїнської акції «Бібліотека українського воїна» і подякувала присутніх за подаровані книги, які ввійдуть у фонд бібліотеки, а деякі будуть передані до військових частин ЗСУ.
Заслужений художник України Юрій Камишний теж виступив на святі поезії і подарував свою картину шкільному музею.
Приїхала вперше на літературні читання Валентина Антонівна Ксендзук – поетеса, координатор творчої інтелігенції міста Новограда-Волинського. Прочитавши свої вірші, вона сказала, що дуже вражена атмосферою цього заходу і довго буде знаходитись під його впливом.
Олег Левченко – поет, дослідник творчості Юрія Ґудзя зачитав уривки зі своїх нових статей.
На святі звучала музика і пісні у виконанні бандуристки Світлани Ніконорової.
Твори Юрка Ґудзя, багато статей про нього зберігаються у краєзнавчому фонді районної бібліотеки. Кожен рік працівники оформляють книжкову виставку, проводять бібліографічні огляди. В цьому році оформлено виставку «Землі ласкавої куточок милий».
Ім'я Юрія Ґудзя стає дедалі відомішим на теренах літератури сучасності. А для Новоград-Волинщини і, особливо для села Немильні, – малої батьківщини письменника, – він став своєрідною візитною карткою.
«Пора, пора...Вже в наступ йдуть
Злютовані, стрункі ряди,
Держптахофабрики колони –
всілякі «беркути», «омони»,
із Павлівки, на вихідні
на волю спущені «грифони» у сірих шоломах...
Похмуро сунуть, дрючками луплять у щити:
мовляв: іду на ви
іду на ти...»
Юрко Ґудзь.
 
Директор районної бібліотеки імені Лесі Українки
Лариса Ковалевська
 Джерело: http://nvrda.com.ua/index.php/ua/novaja-glavnaja/5103-lipnevij-yangol-2015

Немає коментарів:

Дописати коментар