Моє фото
Юрій Петрович Ґудзь (1.VII.1956 – 20.II.2002) – поет, прозаїк, драматург, есеїст, публіцист, художник, філософ. Народився в с. Немильня Новоград-Волинського району на Житомирщині, помер у повних сорок п’ять років за трагічних і нез’ясованих обставин у Житомирі. Літературні псевдоніми Юрій Тетянич, Хома Брут, Хома (Іван) Брус. Член НСПУ (Житомир, 1991) та АУП (Київ). Багато подорожував, вів аскетичний спосіб життя, сповідував філософію летризму, макото, ісихазму. Засновник «Української Реконкісти». Автор поетичних книжок «Postscriptum до мовчання» (Торонто: Бескид, 1990), «Маленький концерт для самотнього хронопа» (Київ: Молодь, 1991), «Боротьба з хворим янголом» (Київ: Голос громадянина, 1997), романів «Не-Ми» та «Ісихія» (Кур’єр Кривбасу, 1998. – N6, 7, 2000. – N8,12; 2001. – N6.), книг прози «Замовляння невидимих крил» (Тернопіль: Джура, 2001), «Барикади на Хресті» (Тернопіль: Джура, 2009), «Набережна під скелями» (Житомир: Рута, 2012), «Barykady na Krzyżu» (Lublin, Warsztaty Kultury w Lublinie, 2014). Про автора: Невимовне. Життя і творчість Юрка Ґудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи (Житомир: Братство Юрка Ґудзя, 2012).

понеділок, 1 червня 2009 р.

Є в тому щось від сучасної джазової імпровізації", – писав у 1996 році відомий культуролог, поет і письменник Юрко Ґудзь.


Слова "тральф" немає в жодній з мов на Землі, бо ця фонема – звуконаслідування випромінюванню Всесвіту у діапазоні, який може почути людське вухо. Чи абревіатура, яка розгортається у "Трансформацію Реальності Артом, Любов’ю, Фантазією". Кажуть, незвичний термін підказала планета Тральфамадор американського фантаста Курта Вонегута – звідти у космосі розповсюдилося все живе.

"Коли вперше знайомишся з живописом тральфреалістів, не полишає відчуття якоїсь дивовижної свободи, граційної легкості, незашореного оперування найскладнішими символами й образами. В їх малярських сюжетах відразу ж впадає в око органічне поєднання елементів різних сакральніх культур, що було б неможливе без підключення до "генераторів" праукраїнського спадку: живопису, мелосу, ритуальної магії. Є в тому щось від сучасної джазової імпровізації", – писав у 1996 році відомий культуролог, поет і письменник Юрко Ґудзь.

Ven Goleiko, Alex Titarenko, known art critic, curator of Ukrainian Project on biennale Venice-2005, and Ta Chebrova. Beatles mania Project, Da Vinci gallery, Kiev, 2008

Джерело: Ta Chebrova. TRALFREALISM AS TRANSPERSONAL ART // http://www.tachebrova.com/tralfrealism.html

1 коментар:

  1. Дякую та не втомлюся дякувати за те, що ви робите для пам'яті Юрка. Не можу бачити його могилу, він нікуди не дівся - завжди поруч.

    ВідповістиВидалити