Моє фото
Юрій Петрович Ґудзь (1.VII.1956 – 20.II.2002) – поет, прозаїк, драматург, есеїст, публіцист, художник, філософ. Народився в с. Немильня Новоград-Волинського району на Житомирщині, помер у повних сорок п’ять років за трагічних і нез’ясованих обставин у Житомирі. Літературні псевдоніми Юрій Тетянич, Хома Брут, Хома (Іван) Брус. Член НСПУ (Житомир, 1991) та АУП (Київ). Багато подорожував, вів аскетичний спосіб життя, сповідував філософію летризму, макото, ісихазму. Засновник «Української Реконкісти». Автор поетичних книжок «Postscriptum до мовчання» (Торонто: Бескид, 1990), «Маленький концерт для самотнього хронопа» (Київ: Молодь, 1991), «Боротьба з хворим янголом» (Київ: Голос громадянина, 1997), романів «Не-Ми» та «Ісихія» (Кур’єр Кривбасу, 1998. – N6, 7, 2000. – N8,12; 2001. – N6.), книг прози «Замовляння невидимих крил» (Тернопіль: Джура, 2001), «Барикади на Хресті» (Тернопіль: Джура, 2009), «Набережна під скелями» (Житомир: Рута, 2012), «Barykady na Krzyżu» (Lublin, Warsztaty Kultury w Lublinie, 2014). Про автора: Невимовне. Життя і творчість Юрка Ґудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи (Житомир: Братство Юрка Ґудзя, 2012).

неділю, 1 лютого 2009 р.

Марія Рудак. Не гасла свічка


Марія РУДАК

НЕ ГАСЛА СВІЧКА

Нинішнього липня виповнюється п’ятдесят років житомирському письменнику Юрію Ґудзю, творчість якого відзначена міжнародними нагородами та премією імені Івана Огієнка. Так склалася доля, що чотири роки тому його поховали на цвинтарі в Немильні Новоград-Волинського району, де спочивають у могилах предки поета. Смерть Юрія і донині залишається загадкою для всіх його друзів, шанувальників, тих, хто знав і любив його.
Перед бідою поет чекав щойно виданої власної збірки «Замовляння невидимих крил», був на злеті своєї творчості, його твори були подані на здобуття Шевченківської премії. Не судилося…
Завдяки клопонанню начальника управління культури й туризму облдержадміністрації Василя Врублевського, друзі й шанувальники Юрія, творча молодь з літературних об’єднань Житомира – «Поетичного братства Юрія Ґудзя», «Перевесло», імені Бориса Тена, «Неабищо» – побувала в день ювілею на могилі письменника, вшанувала його пам’ять. Біля пам’ятника Юрію Ґудзю Світлана Штатська, Вікторія Дем, Ольга Карагедова, Любов Годлевська та інші читали вірші поета, ділилися спогадами про нього. Літстудійці відвідали також рідних письменника та школу, де він учителював.

Член Національної спілки журналістів України,
голова «Поетичного братства Юрія Ґудзя»

Рудак М. Не гасла свічка // Житомирщина. – 11 липня 2006. – С. 8

Немає коментарів:

Дописати коментар