Моє фото
Юрій Петрович Ґудзь (1.VII.1956 – 20.II.2002) – поет, прозаїк, драматург, есеїст, публіцист, художник, філософ. Народився в с. Немильня Новоград-Волинського району на Житомирщині, помер у повних сорок п’ять років за трагічних і нез’ясованих обставин у Житомирі. Літературні псевдоніми Юрій Тетянич, Хома Брут, Хома (Іван) Брус. Член НСПУ (Житомир, 1991) та АУП (Київ). Багато подорожував, вів аскетичний спосіб життя, сповідував філософію летризму, макото, ісихазму. Засновник «Української Реконкісти». Автор поетичних книжок «Postscriptum до мовчання» (Торонто: Бескид, 1990), «Маленький концерт для самотнього хронопа» (Київ: Молодь, 1991), «Боротьба з хворим янголом» (Київ: Голос громадянина, 1997), романів «Не-Ми» та «Ісихія» (Кур’єр Кривбасу, 1998. – N6, 7, 2000. – N8,12; 2001. – N6.), книг прози «Замовляння невидимих крил» (Тернопіль: Джура, 2001), «Барикади на Хресті» (Тернопіль: Джура, 2009), «Набережна під скелями» (Житомир: Рута, 2012), «Barykady na Krzyżu» (Lublin, Warsztaty Kultury w Lublinie, 2014). Про автора: Невимовне. Життя і творчість Юрка Ґудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи (Житомир: Братство Юрка Ґудзя, 2012).

неділю, 25 січня 2009 р.

Хто з них напише "Повість наших літ"?

Василь КУЧЕРЕНКО
ХТО З НИХ НАПИШЕ «ПОВІСТЬ НАШИХ ЛІТ?»
Відбулося організаційне заняття Житомирського обласного літературного об’єднання імені Бориса Тена.

Привітати літстудійців з їхнім стартом у третє тисячоліття прийшов відомий український кобзар, заслужений працівник культури, викладач Житомирського музичного училища Микола Нечипоренко, який заспівав «Думу про Морозенка» та пісню «Стоїть гора високая». Його колега, викладач музучилища Віктор Поліщук представив учасникам і гостям літературної середи своїх учениць – співачок Оксану Потайчук – нині вона студентка Одеської консерваторії, з піснею «Журавка», Лілю Звонникову – з піснею «Спать мені не хочеться» та Олену Шинкаренко з арією Норми з однойменної опери Белліні.
У своєму виступі голова ради обласної організації Національної спілки письменників України Олексій Опанасюк нагадав історію літературних серед у Житомирі, започаткованих ще славетним польським письменником Юзефом Крашевським і гідно продовжених Іваном Кочергою, Василем Земляком, Борисом Теном, Володимиром Козаком, Михайлом Пасічником до наших днів.
Затим було обрано нове бюро обласного літературного об’єднання, куди увійшли молоді літератори Василь Головецький, Юрій Ґудзь, Тетяна Пишнюк, Світлана Штатська, Галина Руссу, Юрій Малихін, Володимир Лясковський, Анатолій Клюско, а також представники з Брусилова, Коростеня, Чуднова, Володарська-Волинського. Головою літоб’єднання знову обраний поет Валентин Грабовський. Його заступниками – Юрій Ґудзь та Василь Головецький. Дякуючи літстудійцям за високе довір’я, Валентин Грабовський коротко охарактеризував здобутки минулого навчального року та визначив найближчі орієнтири.
На занятті успішно пройшло також представлення другої книги поета з Новограда-Волинського Анатолія Клюска. В її обговоренні взяли участь критик В’ячеслав Шнайдер, письменник Анатолій Сірик, молоді поети Галина Руссу, Ілля Стронґовський, Олег Левченко та інші. Хто з них напише «Повість наших літ»?

Кучеренко В. Хто з них напише «Повість наших літ»? // Житомирщина, 15 вересня 2001.

Немає коментарів:

Дописати коментар