Моє фото
Юрій Петрович Ґудзь (1.VII.1956 – 20.II.2002) – поет, прозаїк, драматург, есеїст, публіцист, художник, філософ. Народився в с. Немильня Новоград-Волинського району на Житомирщині, помер у повних сорок п’ять років за трагічних і нез’ясованих обставин у Житомирі. Літературні псевдоніми Юрій Тетянич, Хома Брут, Хома (Іван) Брус. Член НСПУ (Житомир, 1991) та АУП (Київ). Багато подорожував, вів аскетичний спосіб життя, сповідував філософію летризму, макото, ісихазму. Засновник «Української Реконкісти». Автор поетичних книжок «Postscriptum до мовчання» (Торонто: Бескид, 1990), «Маленький концерт для самотнього хронопа» (Київ: Молодь, 1991), «Боротьба з хворим янголом» (Київ: Голос громадянина, 1997), романів «Не-Ми» та «Ісихія» (Кур’єр Кривбасу, 1998. – N6, 7, 2000. – N8,12; 2001. – N6.), книг прози «Замовляння невидимих крил» (Тернопіль: Джура, 2001), «Барикади на Хресті» (Тернопіль: Джура, 2009), «Набережна під скелями» (Житомир: Рута, 2012), «Barykady na Krzyżu» (Lublin, Warsztaty Kultury w Lublinie, 2014). Про автора: Невимовне. Життя і творчість Юрка Ґудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи (Житомир: Братство Юрка Ґудзя, 2012).

суботу, 31 січня 2009 р.

Михайло Янушевич. Зустрінемось на «Барикадах»

Михайло ЯНУШЕВИЧ

ЗУСТРІНЕМОСЬ НА «БАРИКАДАХ»

У Житомирі народився ще один театр. У ньому лише один актор і назву він має незвичну – «Неабищо the best». Цими днями в актовому залі обласної наукової бібліотеки новонароджений театр і його режисер-актор Олег Левченко репрезентували літературно-мистецьку виставу «Барикади на Хресті».
Присвячене дійство було пам’-яті й 48-літтю з дня народження відомого українського й житомирського поета Юрка Ґудзя. Молодий режисер і теж поет Олег Левченко створив щемно-емоційне видовище-монолог, із якого постає душа письменника «янголом з одним крилом». Маловідомі твори Юрка Ґудзя в «Ба-рикадах» злилися в єдиний пісенноболючоукраїнський простір, де «засобом вислову стають знаки мовчання, мовні маргіналії: крапки, коми, апострофи, титли...»
Переповісти враження від вис-тави і гри режисера-актора не-можливо – це потрібно бачити! Глядачі прем’єри довго не роз-ходилися після її закінчення, пе-речитували ще й ще раз Юркові поезії (збірочка роздавалася під час вистави), згадували письмен-ника, його непросте життя й тра-гічну смерть... Юрко теж був тут присутній – на фотопортреті.
З виставою «Барикади на Хресті» мають ще познайомити-ся студенти училища культури, а, можливо, й київська публіка.

Янушевич М. Зустрінемось на «Барикадах» // Житомирщина. – №77, 17 липня 2004

Немає коментарів:

Дописати коментар